De specialist

Pas geleden werd ik getriggerd door een quote die ik al even in mijn notieblok heb staan; Je kunt niets verkeerds doen want niemand doet jou zo goed als jij! (van Lee Glickstein)

Wat vind ik dat een mooie quote waar ik volledig voor sta maar wat is het soms ook moeilijk! Ik wil altijd het beste voor iedereen, vooral voor mensen die dicht bij me staan maar ook voor mensen die ik niet ken. En nu heb ik een paar hele mooie maar soms ook hele vervelende eigenschappen en dat is dat ik 1; situaties altijd van twee kanten bekijk en 2; dat ik voor mijzelf heel goed weet wat wel of niet goed is en daar ook vrij duidelijk in kan zijn. Vooral mijn man kan hier soms ‘gek’ van worden. En ja, dan kom je op het punt van man en vrouw zijn. Wij zijn meer dan 13 jaar samen en dan denk je elkaar goed te kennen en dan ga je dus ook sneller dingen voor elkaar invullen. Echter verschillen wij op sommige vlakken van dag en nacht en vergeet je elkaar daardoor soms in de waarde te laten. Wij willen het allerbeste voor elkaar en vergeten dan heel snel dat wat voor de een goed is niet altijd goed hoeft te zijn voor de ander. Wij waren na 13 jaar wel even vergeten dat we ieder specialist zijn; in onszelf zijn!

Misschien herken je het wel dat je dingen voor een ander invult of dat iemand een ‘probleem’ heeft en jij wel een oplossing die je maar al te graag deelt. Misschien herken je ook wel dat je stiekem kan balen als de ander niets met jouw advies heeft gedaan. De afgelopen tijd heb ik wederom geleerd dat je de ander te allen tijde in zijn waarde moet laten en als eigen specialist moet zien. Ook als je het vanuit je allerbeste intenties bedoelt en zeker weet dat een oplossing voor jou super goed gewerkt heeft, kan het zo zijn dat het voor de ander niet werkt. En toch, vind ik dat soms zo lastig want ik wil anderen ook wel heel graag helpen en beschermen. Beschermen tegen de meningen van anderen of de ‘fouten’ die je zelf hebt begaan. Maar nu is de vraag, is dat aan jou of is dat aan de persoon zelf? Hoeveel leer je als je elke keer weer beschermd wordt voor de leerprocessen die wij allemaal moeten doormaken. En hoe word je specialist van jezelf als je nooit de kans krijgt om je eigen ‘fouten’ te maken. En voor mij bestaat er geen goed of fout (een groot voordeel van alles van 2 kanten kunnen bekijken) maar ik weet zeker dat je pas beter jezelf wordt als je leert van de dingen die je hebt gedaan. En nee, voor mij betekent dat niet dat je mij nooit advies mag geven of je mening mag uiten of een oplossing voor een probleem mag aandragen, want ook daar haal ik dingen uit die voor mij wel of niet belangrijk zijn. Maar baal vooral niet als ik je advies niet uitvoer want ik ben iemand die soms echt zelf moet ervaren. Gelukkig kan ik er dan ook op terugkomen en je zeggen dat je gelijk had.

Ik heb nooit spijt van de dingen die ik heb gedaan (ook al waren ze soms voor een ander minder leuk) omdat het mij heeft gemaakt tot wie ik nu ben. En ik kan zeggen dat ik, onder andere door de afgelopen jaren heel veel over mezelf te hebben geleerd en daardoor ook over anderen, mijn eigen specialist ben!